یکی از مهمترین اهداف تولیدکنندگان مسکن، مقرون به صرفه بودن پروژه مورد هدف است که از مهمترین عوامل آن میتوان سرعت اجرا، کیفیت وکمیت و بازگشت سرمایه با سود سرمایه گذاری آن اشاره نمود. لذا روشهای اجرا، برای نیل به اهداف ازپیش تعیین شده دراین میان بسیار حايزاهمیت است.
برای رسیدن به هدف کاهش هزینههای هر پروژه ارايه یک راهکار مناسب در جهت کاهش زمان ساخت ساختمان بصورت صنعتی با تکیه بردانش برنامه ریزی وکنترل پروژه از اهمیت بسزایی برخوردار است و با جامع نگری به فرآیند تولید صنعتی ساختمان و باتوجه به سایرالزامات تولید صنعتی ساختمان میتوانیم به نتایج دلخواه در صنعتی سازی برسیم.
تاثیر نوع روش اجرا در قیمت سیستم قالب تونلی
از آنجا که سیستم براساس ایجاد قالبهای مقاوم بتنی شکل گرفته است، میزان مصرف بتن و میلگرد مهمترین عامل در برآورد هزینه اجرای این روش است. علاوه بر هزینه مصالح مصرفی، عملیات اجرایی نیز دارای اهمیت وتاثیر بسزایی در هزینههای سیستم قالب تونلی است.
دراین سیستم میتوان از هر قالب تا 200 مرتبه در کارگاه استفاده کرد و تنها یکبار هزینه حمل ونقل پرداخت نمود، وبعد از اتمام یک پروژه با اورهال کردن قالبها و اعمال تغییرات جزیی طبق نقشه جدید، میتوان از این قالبها برای پروژههای دیگر نیز استفاده کرد بدین ترتیب با پرداخت هزینه خرید یک قالب میتوان چندین پروژه را اجرا کرد.
نکته مهم دیگر در این زمینه، امکان استفاده مجدد قالبها و قطعات در یک دوره زمانی 24 ساعته است، بدین شکل که 24 ساعت پس از بتن ریزی قالبها بازشده و تنها پایههای اطمینان در زیر سقف باقی میماند و بنابراین هر روز عملیات قالب بندی و آرماتور بندی و بتن ریزی بدون وقفه انجام میشود. این خصوصیت در بین اکثر سیستمهای قالب بندی منحصر به فرد است. این مزیت منجر به کاهش تعداد قالبهای مورد نیاز در پروژه ،بدون افزایش مدت زمان اجرای آن یعنی کاهش هزینهها خواهد شد.
عامل موثر و مهم دیگر در قیمت سیستم قالب تونلی، سرعت اجرای زیاد و قابلیت بالای برنامه ریزی آن است. این امر سبب کاهش ریسک مالی عملیات، کوتاه شدن زمان اجرا و بازگشت سریعتر سرمایه خواهد شد. با توجه به اجرای درجای قطعات در این سیستم میزان نیاز به نیروی انسانی ساده، کاهش مییابد و در نتیجه میزان نیاز به نظارت کارگاهی نیز کاهش قابل ملاحظه ای خواهد داشت.
همچنین میتوان با به کار بردن تعداد بیشتر قطعات، سرعت عملیات را حتی به 2 یا 3 برابر افزایش داد.
سرعت کار و صرفه جویی در هزینه تمام شده قالب تونل فرم
نمودارهای پیشرفت کار و زمانبندی اجرای اسکلت و عملیات تکمیلی در سازههای تونلی مؤید سرعت بسیار زیاد عملیات ساخت در مقایسه با سازههای معمولی است. این سرعت اجرا معلول عوامل مختلفی است که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- با توجه به مشخص بودن تعداد ستهای قالب تونلی و دوره زمانی دقیق وسیستماتیک بودن عملیات آرماتور گذاری، امکان قالب بندی و بتن ریزی در طول یک روز وجود داشته و تاخیرات زمانی خصوصا در بخش اسکلت به حداقل ممکن میرسد. این روش در مقایسه با سایر انواع عملیاتهای معمول قالب بندی، آرماتوربندی، بتن ریزی و قالب برداری ستونها، تیرها و سقفها در ساختمانهای بتنی بسیار سریع تر است.
- در سیستم قالب تونل فرم هم زمان با آرماتور بندی دیوارها و سقفها، بخش عمدهای (در حدود 70 درصد) از لوله و قوطی گذاریهای برقی و غلا فهای تاسیساتی صورت گرفته و در نتیجه عملیات شیار زنی روی سقف و دیوار جهت جاگذاری لوله و قوطی برق حذف میگردد که این خود باعث کاهش زمان و هزینههای بعدی میشود.
- به دلیل یکپارچه بودن دیوارها و سقفها و وجود دیوارهای برشی فراوان در سیستم تونل فرم، علیرغم مقاومت بسیار بالا در مقابل نیروی زلزله میزان آرماتور مصرفی در مقایسه با سازههای بتنی معمولی حدود 30 درصد کمتر است که صرفه جویی قابل توجهی در هزینه تمام شده خواهد بود.
- از آنجایی که دیوارهای بتنی در سازههای بتنی قالب تونل فرم علاوه بر نقش باربری به عنوان دیوارهای جدا کننده اصلی و حتی جدا کنندههای داخلی نیز عملکرد دارند، لذا دیوار چینی و تیغه بندی ساختمان حدود 60 در صد تقلیل یافته و به تبع آن در مدت زمان اجرای تیغهها و هزینههای مربوطه صرفه جویی قابل ملاحظه ای میشود.
- علیرغم سرمایه گذاری اولیه در ساخت و تامین قالبهای تونل فرم، به دلیل سهولت در قالب بندی و قالب برداری با استفاده از جرثقیلهای برجی وامکان استفاده از آنها در پروژههای متعدد (دوام و طول عمر زیاد قالبها) کاهش چشمگیری در هزینههای قالب بندی و هزینههای بالاسری و نهایتا هزینههای تمام شده ایجاد میشود.
- با توجه به عبور لولههای برق در ضخامت سقف (در حدود 15سانتیمتر) در صورت امکان استفاده از لولههای تک لایه یا چند لایه پلیمری در ضخامت کف سازیها (حدود 5 تا 6 سانتیمتر) کاهش چشمگیری در وزن ساختمان و هزینههای تمام شده صورت میگیرد.
- به دلیل ایجاد سطوح صاف و صیقلی دیوارها و سقفهای بتنی در این سیستم، عملیات نازک کاری شامل گچ و خاک و سفید کاری روی دیوارها و سقفهای بتنی کاملا حذف گردیده و میتوان مستقیما روی آنها را نقاشی نمود که این قابلیت صرفه جویی فراوانی در هزینههای تمام شده و زمان اجرای کار در پی دارد.
نتیجه گیری
هزینه تهیه قالبها با افزایش تعداد طبقات به نسبت کاهش مییابد که این امر به نوبه خود استفاده از سیستم قالب تونل فرم در مورد ساختمانهای بلند با توجه به استفاده مکرر از قالبها توجیه مینماید.
با توجه به اینکه هزینههای تهیه قالبها بخش مهمی از هزینه کل را تشکیل میدهند لذا نوع قالب باید بر اساس جنبههای اقتصادی انتخاب شده باشد.
با توجه به مطالب فوق میتوان عنوان نمود که استفاده از سیستم قالب تونل فرم با توجه به عوامل تاثیر گذار بر قیمت تمام شده ساختمان، هنگامی مقرون به صرفه است که:
- در ساختمانهای که از لحاظ ارتفاع توسعه مییابند.
- برای سایتهایی که از لحاظ زمین شناسی امکان افزایش ارتفاع وجود نداشته باشد و تعداد طبقات کمتر مد نظر باشد، میتوان با افزایش بلوکها در سایت و یا همسانسازی در چندین سایت نزدیک به هم، پروژه را از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر نمود.
چگونه قیمت روش قالب تونلی را بدست آورید؟
مهندسان طراحی علاوه بر آشنایی بر ضوابط طراحی باید به جنبههای اقتصادی سیستمهای قالب تونل فرم نیز توجه داشته باشند. سرمایه گذاران در اینگونه پروژهها از سرمایه گذاری خود و کافی بودن بودجه در نظر گرفته شده تا پایان کار باید اطمینان لازم داشته باشند. از این رو برآورد هزینه واقعی برای اجرا حاءز اهمیت خواهد بود.
در پروژههای ساخت وساز، برآورد هزینهها باید به دقت در طول فرآیند تصمیم گیری مورد مطالعه قرار گیرد که این موضوع صرفا با محاسبه دقیق کل هزینههای اجرا در مرحله طراحی بدست می آید.
توصیه می کنیم برای برآورد دقیق قیمت پروژه حتما با کارشناسان شرکت “مطا قالب” تماس بگیرید و مشاوره تخصصی لازم را با توجه به عوامل تاثیر گذار در قیمت قالب تونلی دریافت کنید.